Bli den beste deg

Home / Bli den beste deg

Dette er grunnen til at vi blir redd

Redsel opplever vi alle fra tid til annen. Noen ganger i form av frykt, andre ganger fordi noe er ukomfortabelt.

Frykt er aldri enkelt å håndtere. Det er vondt og ukomfortabelt, og det jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i er følelsen av at vi ikke kan vente til frykten går over. Men fryktens anatomi trenger ikke være så grusomt komplisert.

Har du noen gang vært veldig redd for å gjøre noe? Så redd at du nesten kunne gjort hva som helst for å unngå situasjonen? Og så redd at du har gått i flere dager og gruet deg? Enten det var en viktig presentasjon, en eksamen eller ett jobbintervju? Men så klarte du omsider å komme deg gjennom det, og fikk dermed kjenne på alle slags følelser av glede, eufori, stolthet og mestring? Jeg vet i vertfall at dette er noe jeg har kjent på flere ganger, og den godfølelsen som kommer i etterkant slår aldri feil. Den er helt magisk!

La oss si du har vært gjennom en slik situasjon. Tror du at du følte denne godfølelsen fordi frykten nå endelig var over? Eller tror du godfølelsen kom fordi du klarte å komme deg gjennom noe som tvang deg til å gå utenfor din egen komfortsone? Sikkert litt av begge, men mest den siste grunnen, tror jeg.

Hjernen vår er et komplisert organ, og den har mange fantastiske funksjoner, men akkurat i dette tilfellet tror jeg den har misforstått litt. Hjernen vår har nemlig kun evnen til å vurdere hva vi kommer til å tape hvis vi går gjennom noe skremmende. Hjernen vet veldig godt at etter at du har presentert et foredrag for 50 personer, eller gått på ett jobbintervju som krevde mye av deg, at du aldri kommer til å bli den samme personen igjen. Du kommer til å være tøffere, mer uredd og mer erfaren etter en slik opplevelse. Derfor vurderer hjernen det som noe skremmende, og derfor blir du redd.

Det hjernen dog ikke har evnen til å vurdere, er hva du kommer til å tjene på å gjennomføre noe ukomfortabelt. Dette aspektet har den fullstendig utelatt av regnestykket, noe som i mine øyne kanskje er den viktigste delen av utregningen. Den klarer ikke å se den enorme gleden, adrenalinrushet og mestringen du kommer til å føle etter at du har hoppet i fallskjerm. Den klarer ikke å se fordelene med å si opp en jobb du vet ikke er bra for deg. Den er rett og slett håpløs på dette området.

Nå som du har blitt klar over dette tror jeg du plutselig fikk mye mer makt over ditt eget liv. Jeg tror at du nå i større grad vil forstå hvorfor du føler frykt i ulike situasjoner. Jeg tror også at du som et resultat av dette vil komme til å bli litt tøffere, litt råere og mye barskere.

Det vedlagte bildet ble tatt på min tur til Dronninga (1544 moh) i helga, som krevde en god dose mot og is i magen til å overkomme frykten for de tøffe og krevende klyvepartiene på veien opp. Jeg presset meg likevel gjennom, og godfølelsen jeg fikk på toppen var sannsynligvis mer storslått enn noe annen følelse jeg har vært borti tidligere på mine turer. (OBS: Alltid ta kalkulerte risikovurderinger).

Jeg håper du fikk noe ut av dette, og at du på din egen måte klarer å bruke det til din fordel!

Ha en strålende dag! – Bendik

Ig: Bendikgausetvik fb: Bendikgausetvik

Les mer

Hva gjorde jeg for å bli mindre beskjeden?

Hele livet mitt har jeg vært beskjeden. Jeg er fortsatt beskjeden i dag, innvendig, og det kommer jeg sannsynligvis alltid til å være, og det er greit. Det har kostet mye å bryte ut av denne beskjedenheten, og å lære hvordan jeg skal manne meg opp og tørre å prate foran andre, sammen med andre, og hva jeg skal prate om med andre. Jeg lærer stadig, men jeg er svært trygg i dag i motsetning til hvordan jeg var før. Jeg er faktisk mye mer trygg enn de jeg så på som veldig ”frampå” før, og jeg vil i dag dele med dere hva jeg har gjort for å komme over denne beskjedenheten.

Først og fremst så tror jeg at nøkkelen er å utfordre seg selv til å bli mindre beskjeden. Gå ut blant folk, møt nye mennesker, ta ordet i diskusjoner, stå for det du mener er riktig og press deg selv til å gjøre ting du er ukomfortabel med. Dette er sannsynligvis den aller, aller beste måten å bryte ut av den mindre positive syklusen du befinner deg i på.

Videre så finnes det andre teknikker, og den som virkelig har fungert godt for meg er å prøve nye ting. Jeg har vært så heldig å fått prøve utrolig mye forskjellig opp gjennom årene. Alt fra organisert fotball, taekwon-do, akrobatikk (turn) og skating, til å ha vært i militæret (flere steder i Norge), studert personlig trener på Bali, tatt en Bachelor i Tønsberg og vært på utveksling i København. Dette har gitt meg muligheten til å møte utrolig mange mennesker, og de ulike miljøene har utfordret meg til å ta kontakt med nye personer, prøve ut nye ting, være sosial og oppleve flere av aspektene livet har å by på.

Det å være beskjeden handler veldig mye om å ikke være fullstendig trygg på seg selv. Det vil derfor også være av stor interesse å jobbe med seg selv på dette området. Finn verdiene dine, vurder om vennene dine faktisk er vennene dine, alltid si ja før du sier nei (du kan alltids kansellere på et senere tidspunkt) og test farvannet på forskjellige steder. En god del av redselen kommer av at du ikke tror du er bra nok, at du er redd for å ta feil eller at du har en frykt dumme deg ut. Til syvende og sist så kommer dette av redselen for å bli dømt av andre mennesker. Derfor er det en god idé å bygge opp din egen selvtillit. Lær deg hvordan du skal bry deg mindre om hva andre tenker om deg, og jobb hele tiden med å utvikle deg til å bli en bedre person.

Kort oppsummert: utfordre deg selv til å gjøre ting du er ukomfortabel med: stå foran mennesker, ta ordet i samtaler og jobb med kroppsspråk, presentasjon av deg selv og samtaleevnene dine. Test farvannet flere steder, både gjennom ulike sporter, reiser og opplevelser. Oppsøk steder der du møter nye mennesker. Jobb med deg selv. Bli flinkere til å holde samtaler, holde foredrag, snakke i sosiale settinger, opprettholde et godt kroppsspråk, samt andre aspekter der du ser forbedringspotensiale. Kontinuerlig vekst er et godt motto å benytte seg av.

Jeg kan kun snakke for meg selv, men disse teknikkene har fungert veldig godt i mitt liv. Jeg ser ingen grunn for at de ikke skal fungere godt for ditt liv også. Håper dere fikk noe ut av dette, og at det kan hjelpe noen av mine beskjedne lesere til en bedre hverdag.

Ha en strålende kveld! – Bendik

Ig: Bendikgausetvik Fb: Bendikgausetvik

Les mer

Ta et oppgjør med deg selv!

Fra tid til annen kan det være fornuftig og klokt å ta ett skikkelig oppgjør med seg selv. Ett oppgjør der man svarer på vanskelige spørsmål som vil kreve både fokus, tid og energi, men som vil gi en stor gevinst til slutt. Dette tror jeg det er viktig å gjøre for å gi oss selv en bedre forståelse av hvem vi er som person, og om hva vi ønsker å få ut av livene våre. Dette gjør det enklere for oss å ta de riktige valgene i hverdagen.

Hvor ofte har du stilt deg selv spørsmålene: Hvem er jeg? Hvem er jeg for andre? Hvem har jeg lyst til å være? Hvor befinner jeg meg i livet? Hvor ønsker jeg å ende opp? Hvilke områder vil jeg bli bedre på? Hva er viktig for meg? Hvilke verdier står jeg for, og i hvor stor grad står disse i stil med det jeg ønsker å oppnå? Er jeg den personen jeg ønsker å være? Hvis ikke, hva må jeg gjøre for å bli det? Tenk på det livet du har lagt bak deg. Tenk på livet du har foran deg. Skriv det ned.

Det er viktig å ta et slikt oppgjør med seg selv av og til. Vi er i stadig vekst og forandring, og det som er verdiene våre i dag, er kanskje ikke verdiene våre neste år. Så jo oftere vi gjør det, desto mer bevisst er du på hva du står for og på hvem du er. Jeg prøver å ta et slikt oppgjør med meg selv en gang i året.

Jeg tror mye trygghet, selvsikkerhet og suksess roter til et slikt oppgjør, og jeg tror at jo oftere vi gjør det, jo tykkere, bredere og lengre vil røttene våre bli. Dermed gir vi oss selv muligheten til å trekke til oss mer vann og næring fra alt rundt oss, og vi kan vokse oss større og sterkere. På mange måter er vi mennesker som ett tre. Noen blir store og kraftige, mens andre forblir tynne og smale. Alt kommer an på hvor godt vi tar vare på oss selv, og på hvor mye vann og næring vi velger å trekke til oss.

Slike oppgjør har vært viktig i livet mitt, og jeg kan med hånden på hjertet si at denne bloggen sannsynligvis ikke hadde funnes hvis jeg ikke hadde sørget for å få i meg nok vann og næring over de siste årene. – Bendik

ig: Bendikgausetvik fb: Bendikgausetvik

Les mer

Hva er du redd for?

Visste du at et menneske lever gjennomsnittlig ca. 80 år? Og visste du at mennesker har eksistert i over to millioner år? Hvis vi setter opp en tre meter lang strek på en tavle, som strekker seg over to millioner år, så ville ikke de åtti årene vi mennesker lever en gang ha vært mulig å legge merke til. Selv om vi reduserer antallet til hundre tusen, så ville kun en brøkdel vært avsatt til våre liv. Dette gir oss ett inntrykk av hvor kort livet faktisk er, og hvor lite våre livsløp betyr i et helhetlig perspektiv. Vår tid her på jorden er begrenset, og dette er det viktig å anerkjenne.

Det jeg ønsker å lage et poeng ut av i denne konteksten, er at livet er kort, og det er alt for kort til at minuttene skal tikke bort på ting som ikke betyr noe. Hvorfor bekymre seg så mye? Hvorfor være redd for å gjøre det du vil? Hvorfor bry seg om hva andre tenker om deg? Til syvende og sist så er det kun det du selv tenker om deg selv som betyr noe. Vi bør være fryktløse i det vi gjør, og vi bør gjøre nøyaktig det vi selv ønsker å gjøre. Bildet under illustrerer et viktig poeng: Vi må tørre å prøve de vanskelige klatreløypene. Det kommer til å bli skummelt, og vi kommer til å falle. Men underveis i prosessen så lærer vi å håndtere hvert steg, slik at vi kommer oss til neste nivå. Og jo vanskeligere løypene blir, jo større sannsynlighet er det for å falle, men desto større er også gevinsten når man fullfører. Alt strevet og slitet blir til slutt verdt det, og det i seg selv bør være grunn nok til å prøve! For selv om du ikke når toppen, så når du uansett høyere enn du ville gjort dersom du ikke prøvde.

Vi lever i en verden som har tilrettelagt absolutt alt, og jeg mener ALT, for at vi skal kunne gjøre akkurat det vi ønsker. Spesielt vi som er så heldige å få bo i Norge. Vi lever i et rettferdig samfunn, vi har god økonomi, vi har minimale raseskiller, vi er i stor grad distansert fra krig og uro, og vi trenger ikke bekymre oss for om vi har vann og mat på bordet i morgen. Det finnes ikke en eneste god unnskyldning for å ikke ta tak i sitt eget liv og gjøre det om til en drøm.

Still deg selv spørsmålene: Hva vil jeg, og hva kan jeg gjøre i dag for å bevege meg et steg nærmere drømmen? Enten det er å lage det nye facebook, eller den nye teslaen? Eller om det rett og slett er å være et forbilde og en person barna og vennene dine kan se opp til. Du må finne ut hva du vil, og så må du jobbe ræva av deg for å oppnå det! For livet er alt for kort til å dvele på tanken, og du vil ikke ligge på dødsleiet med en rekke ting du skulle ønske du hadde gjort.

Tiden er nå. Vær fryktløs, vær urealistisk, og gi det alt du har! Og skulle alt gå til helvete, så er det uansett en kul tanke å kunne si at du gikk for det.

– Bendik

Les mer

    >> <<