Bli den beste deg

Home / Fysisk aktivitet og helse

Grunnpilarene til suksess

Det er naturligvis en rekke faktorer som spiller inn på om man får et liv fullt av suksess. Men det er spesielt to ting som skiller seg ut, og disse to tingene legger grunnlaget for suksess på alle områder i livet. Enten det er i familielivet, næringslivet, sosialt, økonomisk eller på hverdagsgleden.

Den første grunnpilaren er fysisk aktivitet og trening. Å holde seg fysisk aktiv bidrar til produksjonen av en rekke positive hormoner. Ikke nok med det, det bidrar i tillegg til en funksjonell, skade- og sykdomsfri kropp som holder seg i balanse. Kun dette bør i utgangspunktet være grunn nok til å holde seg aktiv. Men det å komme seg på trening handler samtidig om en rekke andre ting. Blant annet er en fysisk aktiv person et skinnende eksempel på god selvdisiplin. At vedkommende dag inn og dag ut klarer å komme seg opp av sengen, ut av døren og bort på trening, er i seg selv en seier. Spesielt de dagene der man ikke føler for å være i aktivitet, men gjør det likevel. Dette bidrar til stor mestringsfølelse, og smitter over på alt annet man gjør i løpet av en dag. Dersom du noen gang har overkommet ”tiltaket” det kan være å komme seg på trening, kjenner du deg sikkert igjen når jeg sier at du levde på den triumfen resten av dagen. Kanskje til og med neste dag?

Seieren ved å komme seg på trening er ekstremt viktig for at man skal kunne yte sitt beste på andre områder i livet. Det handler plutselig ikke bare om å holde seg i god form. Det handler om å bevise for seg selv og andre at man har den disiplinen og strukturen som kreves for å leve et aktivt liv. Over tid vil dette bygge seg opp til en ugjennomtrengelig selvdisiplin som naturlig nok vil påvirke alle andre områder i livet.

Den andre grunnpilaren er å spise sunt. Hva velger du å nære kroppen din på? Fyller du den med en rekke positive næringsstoffer? Tran, sunne frø- og korntyper, frukt og grønt, tilstrekkelig protein, nok vann, fisk, magert kjøtt og magre melkeprodukter? Eller gir du etter for de mer usunne valgene? Pizza, store mengder rødt kjøtt, sukkerholdige drikker, godteri og potetgull?

Likt som med treningen, bidrar et sunt kosthold til så mye mer enn bare en frisk og sunn kropp i balanse. Det bidrar også til selvdisiplin ved at man klarer å ta de små, riktige valgene i hverdagen. Lar du deg friste av søtsuget på butikken, eller klarer du å holde tunga rett i munnen? Velger du den enkle løsningen foran den som er litt mer krevende? Gir du etter for gruppepresset? Tar du det ”som det kommer”, eller planlegger du handlelisten og holder deg til den?

Både trening og kosthold er mer enn bare ”ting man gjør”. Det er en livsstil, og det er en livsstil som underbygger alt annet vi gjør i livene våre. Så hvis du lurer på hvor du skal begynne for å utvikle deg til den personen du ønsker å være, begynn her. Begynn med trening og kostholdet. Først når disse er blitt en del av din daglige rutine vil du klare å utnytte ditt fulle potensial. Og først da vil du oppnå virkelig suksess.

Bendik

Fb: Bendikgausetvik Ig: Bendikgausetvik

Les mer

Disse enkle triksene vil senke terskelen for å dra på trening

Mange av oss sliter med å motivere oss selv til å dra på trening. Ofte kan vi bli litt fanget i vårt eget hode, der vi leter etter enhver grunn for å bli hjemme. Problemet er at vi tenker for mye på det vi skal gjøre, og jeg tror nettopp dette er vår største fiende. I dette innlegget finner du noen enkle triks du kan ta i bruk for å komme deg opp av stolen, ut av døren, og inn på trening.

Legg frem treningstøy allerede kvelden før. Legg det synlig slik at du gjennomgående blir mint på at du skal komme deg på trening. Hvis du har en fulltidsjobb kan det være lurt å legge treningstøyet på et synlig område i nærheten av utgangsdøren. På den måten blir du med en gang mint på at du skal dra på trening når du kommer hjem fra jobb. Herfra bør ting skje på autopilot, der du ikke tenker på hvor sliten du er, eller hvor sulten du er, men at du bare hopper ut av arbeidsantrekket og inn i treningstøyet. Da er halve jobben gjort.

Dersom du er et morgenmenneske kan det samme prinsippet benyttes, men at du nå legger frem treningstøyet slik at det er det første du ser når du står opp. Derfra er det bare å få kledd det på seg, kastet i seg litt mat og dratt på trening. Dette bringer meg inn på mitt neste triks: nettopp å trene tidlig på dagen. På morgenen er du godt restituert og uthvilt. Du har mye energi og du er klar for å ta fatt på en ny dag. Hodet er fritt for tanker og du slipper å tenke på alle hendelsene som har skjedd i løpet av dagen, eller alt du må rekke å få gjort i løpet av kvelden. Du har rett og slett blanke ark, og hvilken bedre måte finnes vel ikke enn å kunne starte dagen med en treningsøkt? 🙂

Skulle du bo et stykke unna treningssenteret, eller er avhengig av å medbringe en bagg med rent tøy, dusjutstyr og lignende, bør du pakke baggen kvelden før slik at alt ligger klart til neste morgen. Da er det enkelt å bare slenge på seg noen klær og komme seg på treningssenteret.

Sist men ikke minst, bestem deg allerede dagen før at du skal på trening denne dagen. Jeg anbefaler at du enten følger et bestemt treningsprogram, eller at du har faste treningsdager i løpet av en uke (jeg trener for eksempel hver mandag, tirsdag, torsdag og fredag). Da vet jeg at jeg skal på trening, og har allerede bestemt meg for at dette er noe jeg skal få til. Målsetting for hver uke er også av stor verdi. Gi deg selv gjerne en planlagt belønning dersom du klarer å få trent alle gangene du på forhånd har bestemt.

De ovenstående er i stor grad praktiske triks du kan benytte, men det finnes selvsagt enorme motivasjoner i å være bevisst på helsegevinsten man får av å være i fysisk aktivitet. Personlig drives jeg i størst grad av dette, men det er når ting blir tungt at jeg ofte benytter meg av disse praktiske verktøyene. For meg har de fungert helt supert!

Håper dere fikk noe ut av dette, og at disse triksene kan være behjelpelig for at dere skal få inn den ukentlige aktiviteten dere ønsker. – Bendik

Ig: Bendikgausetvik fb: Bendikgausetvik

 

 

Les mer

Den beste treningen for hjertet

Hjertet er det viktigste organet vi har, og det er kritisk at dette blir vedlikeholdt.

Hjertet er sjefen i kroppen vår. Uten et funksjonelt og velfungerende hjerte lever vi ikke. Det er derfor svært viktig å passe på at det får den pleien og den behandlingen det fortjener, slik at vi kan leve et langt og godt liv fritt for sykdommer. For å gjøre dette er det flere tiltak man kan ta i bruk, blant annet styrketrening, kondisjonstrening, riktig kosthold og et tilfredsstillende nivå av fysisk aktivitet hver dag. Men det er spesielt en metode som skiller seg ut, nemlig høyintensiv intervalltrening (HIIT).

Det er gjort flere studier på feltet som i stor grad viser at HIIT-trening er den aller beste aktiviteten for å tilrettelegge for et godt hjerte. Dette er fordi trening som foregår på høy intensitet i størst grad får i gang hjertemuskulaturen, og dermed bidrar til at det bygger seg sterkere. Anbefalingene sier at man burde trene HIIT daglig for å få best effekt, men som de fleste av oss vet så er det ikke alltid like lett å få presset denne inn i en hektisk hverdag. Derfor vil intervaller på ca. 3 økter i uken være tilfredsstillende.

Jeg oppfordrer dere i aller høyeste grad å implementere HIIT-trening i treningsplanen deres så snart som mulig, for å sørge for et friskt, velfungerende og sunt hjerte resten av livet.

Et par eksempler på høyintensive intervalløkter kan være:

Øvelse 1:

5 min oppvarming

1 min sprint (90% av maks puls)

2 min rask gange

Gjenta til du har hatt 6-8 løpsdrag

 

Øvelse 2: 1 x 18

1 min løp på høy hastighet

30 sek pause

Gjennomfør 18 sprinter

 

Øvelse 3: 4 x 4

4 min løp på høy hastighet

4 min gange

Gjenta 4 ganger

Disse øvelsene vil garantert få opp hjerterytmen, samtidig som de skiller ut tonnevis med endorfiner i kroppen. Dette er med andre oppskriften på et friskt og sunt liv kombinert med masse glede. Ta i bruk HIIT-trening for alt det er verdt, og høst godene som kommer av det.

Med det ønsker jeg dere en nydelig uke! – Bendik

 

Les mer

Hvorfor vi alltid skal behandle andre med respekt

What goes around comes around.

Det er hovedsakelig to ting som skiller seg ut når jeg tenker på det å behandle andre mennesker med respekt. Den første er at det vi slipper ut i universet stort sett kommer tilbake til oss. Dersom vi behandler andre hyggelig og med genuin respekt, så er sannsynligheten nesten helt sikker på at du vil bli behandlet hyggelig og med respekt tilbake. Skulle du mot formodning ikke bli det, så er det ikke verre enn å kutte kontakten med vedkommende. For hvem vil vel gå inn med en åpen innstilling til en annen person, og likevel ikke bli behandlet pent tilbake? Da er det ren bortkastet tid spør du meg. Negativitet og frekkhet bør ikke tolereres uansett korrelasjon med vedkommende, og jeg kan love dere at dere har det bedre foruten den påvirkningen, enn med den.

Den andre tingen som skiller seg ut er at ved respektfull behandling av andre over tid, så øker hele tiden sannsynligheten for at du møter en person som kan hjelpe deg fremover i livet. Det kan ta en dag, en uke, en måned, et år eller 10 år, men det som er helt sikkert er at dersom du ikke hadde behandlet alle rundt deg med respekt, så hadde denne muligheten garantert aldri funnet sted. Spesielt for de som ser etter muligheter i hverdagen så er denne innstillingen key. Du setter deg selv opp for suksess.

Foruten de ovenstående grunnene så finnes det ingen valide grunner for ikke å behandle andre med respekt. Det er en sterk kjerneverdi som bør sitte dypt hos oss alle, og som vi kan videreføre til de kommende generasjonene.

Respekt. Respekt. Respekt. Det er det det handler om, folkens.


God helg – Bendik

Les mer

4 små endringer som vil gjøre livet ditt bedre

Det er ikke alltid de store livsstilsendringene som er nødvendige for å få en positiv endring i hverdagen. I dag introduserer jeg dere for 4 enkle tips som vil hjelpe dere med nettopp dette.

 1. Gå mer

Vær i bevegelse, rett og slett. Ta deg tid til en spasertur en gang i mellom. Dette har jeg selv funnet svært effektivt på dager der jeg har følt meg sløv. Da har jeg hoppet i skoene og tatt bena fatt på en liten tur i nærområdet. Det holder i massevis med 10 minutter, da det mer eller mindre vil gi den samme effekten som en timers tur vil. Det beste er å komme seg ut i frisk luft, men noen hundre meters gange innendørs vil også gjøre underverker.

p1010583n

 2. Drikk mer vann

Av og til når vi har sittet inne over en lengre periode, og kjenner at vi begynner å bli mer sløv og ufokusert, da kan grunnen være at du har hatt et for lavt væskeinntak. Derfor lønner det seg å med jevne mellomrom ”chugge” noen glass vann. Da vil væskebalansen igjen komme i homeostase, og du vil føle deg bedre, mer produktiv, mer konsentrert på de oppgavene du har foran deg og hodepinefri gjennom dagen. Det lønner seg å passe på væskeinntaket gjennom dagen, da slipper du å i det hele tatt kjenne på bivirkningene dehydrering medfører.

3. Kontroller ukeplanen din

Dette kan være en massiv stressreduksjon i hverdagen din. Skriv ned alt du skal gjøre i løpet av uken, og se over planen hver morgen før dagen sveives i gang. Skriv ned hva du skal gjøre og når du skal gjøre det. Ting å kontrollere kan være treningsplanen din, ditt sosiale liv, arbeidsoppgavene du har foran deg og hva du må gjøre for at du skal føle deg best mulig i løpet av en uke. Jeg gjør dette ukentlig, og tørr med det å påstå at jeg er en svært avslappet og stressfri person, og jeg tror dette trikset spiller en kritisk rolle i nettopp å holde meg på det nivået.

Ukeplan-haust

Ukeplanen er lånt fra Dombås Fjellskole. Det er også mulig å fylle ukesoppgavene dine inn i en kalender.

4. Få i deg mikronæringsstoffene dine

Kostholdet styrer så ufattelig mye når det kommer til hverdagsfølelsen vår, og spesielt mikronæringsstoffene. Jeg liker å si at mikronæringsstoffene sørger for at innsiden er frisk, og makronæringsstoffene utsiden. Derav er det utrolig viktig å passe på å få i seg nok frukt og grønt, samt forskjellige juicevarianter. Et tilstrekkelig inntak av frukt og grønt vil gi oss mer energi, mer opplagthet og glede, for ikke å snakke om at det spiller en viktig rolle i at vi holder oss friske, noe som er kritisk for at vi skal føle oss bra. Mitt råd er derfor: tving deg selv til å spise mer frukt og grønt. Du bør i vertfall nå de daglige anbefalingene på minimum 5 porsjoner frukt og grønt. Se på det sånn: ingen likte kaffe i starten, men vi drakk det likevel fordi vi visste effekten det ville gi. Hvis jeg nå sier at frukt og grønt vil gjøre deg frisk, opplagt, energisk og lykkelig – er ikke det en effekt verdt å ofre litt for? Det synes vertfall jeg!

P1010703

Det var dagens 4. Håper dere tar de i bruk og høster alle de positive effektene ved disse enkle hverdagstiltakene.

Ha en strålende uke! – Bendik

Les mer

Hvorfor skal vi alltid prestere vårt beste?

Vi trenger ikke prestere for noen andre enn oss selv. Vi trenger heller ikke prestere fordi det forventes av oss. Vi skal dog prestere fordi det vil alltid gagne oss positivt… i lengden.

Du har kanskje slitt med motivasjon på skolen, på jobb eller ved andre sosiale settinger der det ligger en forventning til at du skal gjøre noe. Det er helt normalt. Forskjellen er hvordan vi velger å håndtere det. Unnskylder du deg med å prøve å gjøre så lite som mulig? Eller ved å sluntre unna? Eller ved å komme med unnskyldninger til deg selv for å rettferdiggjøre at du ikke skal legge ned et godt arbeid? Det er dumt. Jeg skal fortelle deg hvorfor:

Enten vi er 20, 30, 40, 50 eller 60 år gamle, så har vi fortsatt mange.. veldig mange gode år foran oss. Alder er dermed ingen unnskyldning.

IMG_8598

I slike situasjoner som nevnt ovenfor så er vi nødt til å tenke langsiktig på situasjonen vi står i. Vi går ikke med søpla fordi det gagner oss der og da. Vi blir heller ikke igjen på jobb 15 minutter ekstra fordi det er så utrolig koselig der. Ikke tørker vi opp det siste rusket på toalettet før vi forlater det heller fordi det er så fryktelig gøy.

Vi gjør disse tingene fordi ved enden av en skoleepoke, eller ved avslutning på en arbeidsplass, eller utflytting fra en leilighet, så er det personer som har observert og blitt påvirket av din tilstedeværelse. Ved å ha lagt ned et godt arbeid, så er du garantert en god referanse. Ikke minst så er du garantert positiv omtale fra de rundt deg. Dette gagner deg senere i livet. Det kommer til å påvirke humøret ditt, arbeidskapasiteten din og ikke minst selvtilliten din positivt. Måten de i ditt nærvær ser deg på kommer til å bli forsterket, og både deg selv og alle du møter på vil takke deg for at du gjør dette.

P1010682

I tillegg så er det er en siste helt essensiell grunn for at vi alltid bør prestere vårt beste, og den er at vi gjør dette for vår egen del. Vi gjør dette sånn at det skal bli enklere å håndtere det lange livet vi fortsatt har foran oss. Jo tidligere vi forstår dette, jo bedre vil vi komme til å få det.

Vil du bli sett på som en som lurer seg unna, eller vi du bli sett på som den personen som setter standarden? Den personen alle ser til etter hjelp? Den personen som det oser kvalitet av? Du bestemmer selv.

Jeg har tro på dere, jeg har tro på oss alle sammen. Det krever bare litt arbeid! Ha en super kveld videre 🙂 – Bendik

Les mer

Alt dere gjør kommer til å gå i arv!

Tro det eller ei, alt vi gjør, tilegner oss og erfarer, blir en del av våre etterkommere.

Våre barn er på mange måter et speilbilde av oss selv, og det er noe jeg tror det er viktig å være klar over for å kunne ta de riktige valgene i hverdagen. Det er gjort forskning på feltet, og resultatene viser at det vi som mennesker gjør, lærer oss og erfarer i dag, kommer til å gå i arv til barna våre. Vår sosiale kompetanse, vår arbeidskapasitet, vår tankegang og helse kommer til å videreføres til neste generasjon. For meg, så er dette i seg selv grunn nok for meg til å ville bli den beste personen jeg kan bli. Det er en enorm motivasjon, for jeg vet at dersom jeg legger inn et godt arbeid for å utvikle meg til å bli den beste utgaven av meg selv, så legger jeg samtidig grunnlaget for at barna mine skal få et godt liv. Dette er selvfølgelig noe jeg ønsker, og det er derfor selvskrevet at jeg skal gi jernet i de kommende årene!

Nå som vi vet dette, så er det klart at barna våre ikke blir fullstendige kopier av oss selv. Dette har vi nok erfart selv også, for vi er jo ikke helt like foreldrene våre. Men med stor sannsynlighet så er vi en ganske lik utgave av hvordan våre foreldre var som personer når de valgte å bli foreldre. Det er spennende å tenke på.

IMG_4582

Grunnen til at jeg har valgt å skrive om dette er rett og slett fordi da jeg først kom over dette konseptet, så var det et lite slag i ansiktet om at, ey, Bendik, det du gjør betyr noe. Om ikke for de rundt deg, så betyr det vertfall noe for de som kommer etter deg. Og det motiverte meg enormt!

Mitt ønske er derfor at dette kanskje kan motivere dere til å gjøre det samme. Helse handler ikke bare om å ha den riktige fasongen, de beste sunnhetsrutinene eller å legge ned flest timer på treningssenteret. Det handler om så mye mer, og dersom dette innlegget kan hjelpe dere til å bedre kvaliteten på livene deres, så vet jeg at det er et tegn på en forbedret helse, noe jeg ønsker for absolutt alle!

Håper dere får en knallbra dag! – Bendik

Les mer

Riktig pust forbedrer helsen vår

Enorme helsegevinster er å finne, kun ved riktig pust hver dag.

Fundasjonen bak en sunn helse er en sunn blodgjennomstrømming, systemet som transporterer oksygen og næring til alle cellene i kroppen vår. Har du sirkulasjonssystemet i orden, så kommer du til å leve et langt, sunt og godt liv.

Vet dere hva som styrer blodgjennomstrømmingen i kroppen vår? Pust. Det er pusten som oksiderer kroppen og dermed stimulerer den elektriske prosessen til hver eneste celle. Pusten kontrollerer også flyten i lymfesystemet vårt, som til info inneholder hvite blodceller som beskytter kroppen. Lymfesystemet fjerner døde celler, blodproteiner og andre toksiske materiell som hele tiden forekommer i kroppen vår, og lymfesystemet aktiveres av nettopp dyp pust. Lymfesystemet er utrolig viktig, og dersom dette systemet hadde vært avskrudd i 24 timer så hadde vi vært døde. Det er absolutt livsviktig, og derfor er det vår plikt å bruke det for hva det er verdt.

P1000215

Det finnes en måte å effektivt utnytte lymfesystemet på, og det er gjennom pusteteknikker. Helt konkret så er den pusteteknikken vi ønsker å fokusere på i dette innlegge en veldig enkel teknikk. Pust dypt inn med magen i 1 sekund, hold i 4 sekunder, og pust ut i 2 sekunder. Deretter gjentar du øvelsen i ca. 10 repetisjoner, 3 ganger hver dag. Denne øvelsen tar 1-2 minutter per gang den gjennomføres, og til sammen i løpet av en dag tilsier dette 3-6 minutter med pust. Det kan vi ta oss tid til.

Hvorfor puster vi på akkurat denne måten? Det gjør vi først og fremst fordi det er det som kreves for å aktivere lymfesystemet, samtidig som at det er det som kreves for å fullstendig kvitte seg med toksiske stoffer gjennom lymfesystemet. På samme tid så re-oksiderer vi også blodet vårt.

P1000220

Pusten skal skje dypt nede i magen, og den første innpustingen som gjennomføres i hver repetisjon skal være intensiv og rask. Se for deg en støvsuger som drar til seg alle dårlige og ødelagte celler i kroppen når du gjennomfører pusteøvelsen, for så at du puster de ut og erstatter de med friske og sunne celler.

Prøv øvelsen 10-30 dager i strekk, og se om du legger merke til en forskjell i hverdagsfølelsen. Dette er en enkel og flott erstatter for de som ikke ønsker å meditere. Gleder meg til å høre hvordan dere synes det har fungert! – Bendik

Les mer

Hvorfor ta sjanser?

Å ta sjanser kan ofte sette oss på prøve, og dermed virke skremmende. Men den eneste grunnen til at det er skremmende, er fordi det er ukjent og nytt. Det er litt ironisk, for hvis vi ser tilbake på en gang der vi lærte noe nytt, satt vi ikke da igjen med en godfølelse etterpå?

Å ta sjanser skal være skremmende. Det betyr bare at vi utforsker nye steder vi enda ikke har vært. Det kjente og kjære er trygt, godt og komfortabelt. Det er ingenting feil med det. Men for å vokse så må vi av og til tre ut av komfortsonen og gripe sjansene vi har tilgjengelige foran oss. For hvis vi setter et helhetlig bilde på dette, så kan vi se på det å ta sjanser som å hoppe fra den ene stenen og til den neste, der målet er å komme seg til andre siden av vannet. Hva finner vi på andre siden av vannet? Der skal vi utforske nye steder, nye muligheter og nye alternativer som kan berike livene våre ytterligere. Vi utvider horisonten.

Derfor må vi tørre å gripe sjansene når de kommer. Har du et nytt jobbtilbud? En ny person som ønsker å finne på noe med deg? Et møte du synes er litt skremmende å ta? Noe du gjerne skulle sagt til noen? Noe du gjerne skulle gjort annerledes?

Ikke nøl! Ta sjansen og finn ut hvordan du håndterer situasjonen etterpå.

Det finnes utrolige muligheter på andre siden av vannet.– Bendik

 

Les mer

Dette kan være grunnen til at du sover dårlig om nettene

Flere og flere sliter med søvnproblemer, og jeg ser det som absolutt kritisk å dele informasjon om enkle tiltak som kan gjennomføres for å forbedre nattesøvnen deres.

Søvnproblemer er først og fremst svært irriterende, i tillegg så påvirker det hverdagene våre negativt. Kroppen og hodet vårt fungerer ikke som det skal, og som et resultat av dette blir vi både irriterte, lettere syk og ufokuserte.

Det kan være flere grunner til søvnproblemene våre, men det er spesielt én grunn som skiller seg ut, og det er bruken av mobiler, pc-skjermer, nettbrett og TV. Alle disse redskapene har blitt store deler av livene våre, og vi har enda ikke vendt oss til hvordan vi effektiv, og skånsomt kan bruke disse på best mulig måte. Vi er alle overentusiastiske når det kommer til teknologi, og det fører til at vi ofte tar med oss denne teknologien inn på soverommet og gjerne videre opp i sengen før vi skal legge oss. Dette kan med stor sannsynlighet være årsaken til søvnproblemene våre, og i dag ønsker jeg å gi dere noen enkle triks som kan gjøres for å forbedre nattesøvnen.

img_7963

– Først og fremst, kjøp en vekkeklokke slik at du kan la mobilen ligge igjen i stuen. Slik unngår du alle distraksjoner og legger til rette for en god natt søvn.

– Unngå alle lys fra mobiler, pc-skjermer, nettbrett og TV-skjermer en halvtime før du legger deg.

– Hvis du må ha mobilen med deg på rommet, benytt ”Night shift”- funksjonen.

– En god anbefaling er å lese bok det siste kvarteret før du skal legge deg. Da tillater du kroppen å slappe av, og faller dermed enklere i søvn. + du får inn litt underholdning eller lærdom hver dag.
Prøv dette over en liten periode på 5-7 dager, og legg merke til hvordan du sover disse nettene. Merker du en positiv forskjell så har du all grunn til å fortsette med disse triksene. Det er som sagt et svært aktuelt tema, og det lønner seg alltid å komme i gang med det før ting blir for ille!

Håper dette kan hjelpe dere til en bedre søvnopplevelse de kommende nettene!

God helg! – Bendik

Les mer

>> <<