Bli den beste deg

Home / Mental trening

Dette er grunnen til at vi blir redd

Redsel opplever vi alle fra tid til annen. Noen ganger i form av frykt, andre ganger fordi noe er ukomfortabelt.

Frykt er aldri enkelt å håndtere. Det er vondt og ukomfortabelt, og det jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i er følelsen av at vi ikke kan vente til frykten går over. Men fryktens anatomi trenger ikke være så grusomt komplisert.

Har du noen gang vært veldig redd for å gjøre noe? Så redd at du nesten kunne gjort hva som helst for å unngå situasjonen? Og så redd at du har gått i flere dager og gruet deg? Enten det var en viktig presentasjon, en eksamen eller ett jobbintervju? Men så klarte du omsider å komme deg gjennom det, og fikk dermed kjenne på alle slags følelser av glede, eufori, stolthet og mestring? Jeg vet i vertfall at dette er noe jeg har kjent på flere ganger, og den godfølelsen som kommer i etterkant slår aldri feil. Den er helt magisk!

La oss si du har vært gjennom en slik situasjon. Tror du at du følte denne godfølelsen fordi frykten nå endelig var over? Eller tror du godfølelsen kom fordi du klarte å komme deg gjennom noe som tvang deg til å gå utenfor din egen komfortsone? Sikkert litt av begge, men mest den siste grunnen, tror jeg.

Hjernen vår er et komplisert organ, og den har mange fantastiske funksjoner, men akkurat i dette tilfellet tror jeg den har misforstått litt. Hjernen vår har nemlig kun evnen til å vurdere hva vi kommer til å tape hvis vi går gjennom noe skremmende. Hjernen vet veldig godt at etter at du har presentert et foredrag for 50 personer, eller gått på ett jobbintervju som krevde mye av deg, at du aldri kommer til å bli den samme personen igjen. Du kommer til å være tøffere, mer uredd og mer erfaren etter en slik opplevelse. Derfor vurderer hjernen det som noe skremmende, og derfor blir du redd.

Det hjernen dog ikke har evnen til å vurdere, er hva du kommer til å tjene på å gjennomføre noe ukomfortabelt. Dette aspektet har den fullstendig utelatt av regnestykket, noe som i mine øyne kanskje er den viktigste delen av utregningen. Den klarer ikke å se den enorme gleden, adrenalinrushet og mestringen du kommer til å føle etter at du har hoppet i fallskjerm. Den klarer ikke å se fordelene med å si opp en jobb du vet ikke er bra for deg. Den er rett og slett håpløs på dette området.

Nå som du har blitt klar over dette tror jeg du plutselig fikk mye mer makt over ditt eget liv. Jeg tror at du nå i større grad vil forstå hvorfor du føler frykt i ulike situasjoner. Jeg tror også at du som et resultat av dette vil komme til å bli litt tøffere, litt råere og mye barskere.

Det vedlagte bildet ble tatt på min tur til Dronninga (1544 moh) i helga, som krevde en god dose mot og is i magen til å overkomme frykten for de tøffe og krevende klyvepartiene på veien opp. Jeg presset meg likevel gjennom, og godfølelsen jeg fikk på toppen var sannsynligvis mer storslått enn noe annen følelse jeg har vært borti tidligere på mine turer. (OBS: Alltid ta kalkulerte risikovurderinger).

Jeg håper du fikk noe ut av dette, og at du på din egen måte klarer å bruke det til din fordel!

Ha en strålende dag! – Bendik

Ig: Bendikgausetvik fb: Bendikgausetvik

Les mer

Hva gjorde jeg for å bli mindre beskjeden?

Hele livet mitt har jeg vært beskjeden. Jeg er fortsatt beskjeden i dag, innvendig, og det kommer jeg sannsynligvis alltid til å være, og det er greit. Det har kostet mye å bryte ut av denne beskjedenheten, og å lære hvordan jeg skal manne meg opp og tørre å prate foran andre, sammen med andre, og hva jeg skal prate om med andre. Jeg lærer stadig, men jeg er svært trygg i dag i motsetning til hvordan jeg var før. Jeg er faktisk mye mer trygg enn de jeg så på som veldig ”frampå” før, og jeg vil i dag dele med dere hva jeg har gjort for å komme over denne beskjedenheten.

Først og fremst så tror jeg at nøkkelen er å utfordre seg selv til å bli mindre beskjeden. Gå ut blant folk, møt nye mennesker, ta ordet i diskusjoner, stå for det du mener er riktig og press deg selv til å gjøre ting du er ukomfortabel med. Dette er sannsynligvis den aller, aller beste måten å bryte ut av den mindre positive syklusen du befinner deg i på.

Videre så finnes det andre teknikker, og den som virkelig har fungert godt for meg er å prøve nye ting. Jeg har vært så heldig å fått prøve utrolig mye forskjellig opp gjennom årene. Alt fra organisert fotball, taekwon-do, akrobatikk (turn) og skating, til å ha vært i militæret (flere steder i Norge), studert personlig trener på Bali, tatt en Bachelor i Tønsberg og vært på utveksling i København. Dette har gitt meg muligheten til å møte utrolig mange mennesker, og de ulike miljøene har utfordret meg til å ta kontakt med nye personer, prøve ut nye ting, være sosial og oppleve flere av aspektene livet har å by på.

Det å være beskjeden handler veldig mye om å ikke være fullstendig trygg på seg selv. Det vil derfor også være av stor interesse å jobbe med seg selv på dette området. Finn verdiene dine, vurder om vennene dine faktisk er vennene dine, alltid si ja før du sier nei (du kan alltids kansellere på et senere tidspunkt) og test farvannet på forskjellige steder. En god del av redselen kommer av at du ikke tror du er bra nok, at du er redd for å ta feil eller at du har en frykt dumme deg ut. Til syvende og sist så kommer dette av redselen for å bli dømt av andre mennesker. Derfor er det en god idé å bygge opp din egen selvtillit. Lær deg hvordan du skal bry deg mindre om hva andre tenker om deg, og jobb hele tiden med å utvikle deg til å bli en bedre person.

Kort oppsummert: utfordre deg selv til å gjøre ting du er ukomfortabel med: stå foran mennesker, ta ordet i samtaler og jobb med kroppsspråk, presentasjon av deg selv og samtaleevnene dine. Test farvannet flere steder, både gjennom ulike sporter, reiser og opplevelser. Oppsøk steder der du møter nye mennesker. Jobb med deg selv. Bli flinkere til å holde samtaler, holde foredrag, snakke i sosiale settinger, opprettholde et godt kroppsspråk, samt andre aspekter der du ser forbedringspotensiale. Kontinuerlig vekst er et godt motto å benytte seg av.

Jeg kan kun snakke for meg selv, men disse teknikkene har fungert veldig godt i mitt liv. Jeg ser ingen grunn for at de ikke skal fungere godt for ditt liv også. Håper dere fikk noe ut av dette, og at det kan hjelpe noen av mine beskjedne lesere til en bedre hverdag.

Ha en strålende kveld! – Bendik

Ig: Bendikgausetvik Fb: Bendikgausetvik

Les mer

Ta et oppgjør med deg selv!

Fra tid til annen kan det være fornuftig og klokt å ta ett skikkelig oppgjør med seg selv. Ett oppgjør der man svarer på vanskelige spørsmål som vil kreve både fokus, tid og energi, men som vil gi en stor gevinst til slutt. Dette tror jeg det er viktig å gjøre for å gi oss selv en bedre forståelse av hvem vi er som person, og om hva vi ønsker å få ut av livene våre. Dette gjør det enklere for oss å ta de riktige valgene i hverdagen.

Hvor ofte har du stilt deg selv spørsmålene: Hvem er jeg? Hvem er jeg for andre? Hvem har jeg lyst til å være? Hvor befinner jeg meg i livet? Hvor ønsker jeg å ende opp? Hvilke områder vil jeg bli bedre på? Hva er viktig for meg? Hvilke verdier står jeg for, og i hvor stor grad står disse i stil med det jeg ønsker å oppnå? Er jeg den personen jeg ønsker å være? Hvis ikke, hva må jeg gjøre for å bli det? Tenk på det livet du har lagt bak deg. Tenk på livet du har foran deg. Skriv det ned.

Det er viktig å ta et slikt oppgjør med seg selv av og til. Vi er i stadig vekst og forandring, og det som er verdiene våre i dag, er kanskje ikke verdiene våre neste år. Så jo oftere vi gjør det, desto mer bevisst er du på hva du står for og på hvem du er. Jeg prøver å ta et slikt oppgjør med meg selv en gang i året.

Jeg tror mye trygghet, selvsikkerhet og suksess roter til et slikt oppgjør, og jeg tror at jo oftere vi gjør det, jo tykkere, bredere og lengre vil røttene våre bli. Dermed gir vi oss selv muligheten til å trekke til oss mer vann og næring fra alt rundt oss, og vi kan vokse oss større og sterkere. På mange måter er vi mennesker som ett tre. Noen blir store og kraftige, mens andre forblir tynne og smale. Alt kommer an på hvor godt vi tar vare på oss selv, og på hvor mye vann og næring vi velger å trekke til oss.

Slike oppgjør har vært viktig i livet mitt, og jeg kan med hånden på hjertet si at denne bloggen sannsynligvis ikke hadde funnes hvis jeg ikke hadde sørget for å få i meg nok vann og næring over de siste årene. – Bendik

ig: Bendikgausetvik fb: Bendikgausetvik

Les mer

Husk å lev et liv!

Midt oppe i hverdagens oppgaver og utfordringer, stress og press, familie og venner, så må vi huske å leve et liv. Livet er tross alt ikke en gjenbruksvare, og vi får bare en sjanse til å gjøre det beste ut av det.

For et par innlegg tilbake skrev jeg at et menneske lever gjennomsnittlig 80 år, men det er i aller høyeste grad ikke gitt. Du kan bli lam fra beina og ned i morgen, eller du kan bli påkjørt og få hjerneskade i dag. Du kan til og med få mageknip, dra til legen, og få beskjed om at du har tykktarmskreft som har spredd seg til andre organer. Poenget mitt er at det vet vi ikke. Ting som kan snu livet vårt på hodet kan skje når som helst, og når, eller hvis det skulle ramme en av oss, så skal vi i vertfall være helt sikker på at vi ikke angret på noe vi ikke gjorde mens vi fortsatt var friske og raske.

Vi må leve det livet vi ser for oss å leve. Vi må være tøffe nok til å gjøre det vi alltid har hatt lyst til å gjøre. Reis til Afrika og opplev kontinentets fattigdom, dra på jorda rundt reise, prøv ut den nye sporten du alltid har hatt lyst til å bryne deg på, hopp i fallskjerm, flytt til en annen by, start det prosjektet du har drømt om så lenge. Bare GJØR DET! Hvis du er usikker på hva du vil gjøre kan du se for deg at du blir lam i morgen. Hva ville du da angret på at du ikke gjorde?

Dessuten så vil livet ditt bli så mye mer innholdsrikt og interessant hvis du tørr å gjøre disse tingene. Er det en ting jeg vet, basert på alle mine erfaringer, reiser og opplevelser, så er det at å gjøre det du ønsker å gjøre, vil gjøre livet ditt så mye bedre. Det er noe jeg unner absolutt alle. Så ikke nøl, kom deg ut!

Gjør én ting i dag som vil hjelpe deg på veien mot å gjøre det du vil!

Med det ønsker jeg dere en fin dag videre 🙂 – Bendik

Ig: Bendikgausetvikfb: Bendikgausetvik

Les mer

Hva er du redd for?

Visste du at et menneske lever gjennomsnittlig ca. 80 år? Og visste du at mennesker har eksistert i over to millioner år? Hvis vi setter opp en tre meter lang strek på en tavle, som strekker seg over to millioner år, så ville ikke de åtti årene vi mennesker lever en gang ha vært mulig å legge merke til. Selv om vi reduserer antallet til hundre tusen, så ville kun en brøkdel vært avsatt til våre liv. Dette gir oss ett inntrykk av hvor kort livet faktisk er, og hvor lite våre livsløp betyr i et helhetlig perspektiv. Vår tid her på jorden er begrenset, og dette er det viktig å anerkjenne.

Det jeg ønsker å lage et poeng ut av i denne konteksten, er at livet er kort, og det er alt for kort til at minuttene skal tikke bort på ting som ikke betyr noe. Hvorfor bekymre seg så mye? Hvorfor være redd for å gjøre det du vil? Hvorfor bry seg om hva andre tenker om deg? Til syvende og sist så er det kun det du selv tenker om deg selv som betyr noe. Vi bør være fryktløse i det vi gjør, og vi bør gjøre nøyaktig det vi selv ønsker å gjøre. Bildet under illustrerer et viktig poeng: Vi må tørre å prøve de vanskelige klatreløypene. Det kommer til å bli skummelt, og vi kommer til å falle. Men underveis i prosessen så lærer vi å håndtere hvert steg, slik at vi kommer oss til neste nivå. Og jo vanskeligere løypene blir, jo større sannsynlighet er det for å falle, men desto større er også gevinsten når man fullfører. Alt strevet og slitet blir til slutt verdt det, og det i seg selv bør være grunn nok til å prøve! For selv om du ikke når toppen, så når du uansett høyere enn du ville gjort dersom du ikke prøvde.

Vi lever i en verden som har tilrettelagt absolutt alt, og jeg mener ALT, for at vi skal kunne gjøre akkurat det vi ønsker. Spesielt vi som er så heldige å få bo i Norge. Vi lever i et rettferdig samfunn, vi har god økonomi, vi har minimale raseskiller, vi er i stor grad distansert fra krig og uro, og vi trenger ikke bekymre oss for om vi har vann og mat på bordet i morgen. Det finnes ikke en eneste god unnskyldning for å ikke ta tak i sitt eget liv og gjøre det om til en drøm.

Still deg selv spørsmålene: Hva vil jeg, og hva kan jeg gjøre i dag for å bevege meg et steg nærmere drømmen? Enten det er å lage det nye facebook, eller den nye teslaen? Eller om det rett og slett er å være et forbilde og en person barna og vennene dine kan se opp til. Du må finne ut hva du vil, og så må du jobbe ræva av deg for å oppnå det! For livet er alt for kort til å dvele på tanken, og du vil ikke ligge på dødsleiet med en rekke ting du skulle ønske du hadde gjort.

Tiden er nå. Vær fryktløs, vær urealistisk, og gi det alt du har! Og skulle alt gå til helvete, så er det uansett en kul tanke å kunne si at du gikk for det.

– Bendik

Les mer

Tøffe tider

Mange ville nok kanskje ikke gått løs på dette innlegget med den samme vinklingen som jeg har gjort, men dette er noe jeg tror mange har godt av å kunne ta med seg.

Tøffe tider. Det er noe alle opplever fra tid til annen, og stort sett så kommer vi oss gjennom det med livet i behold, som oftest uten for store skader. Men vondt gjør det uansett, og tungt er det helt klart. Enten det er gjennom tap av noen nære slektninger eller venner, en separasjon eller et samlivsbrudd, eller en kronisk sykdom man ikke blir kvitt, så er det vår oppfatning at det suger. Men trenger det å kun være kjipt? Finnes det ikke noe positivt i det hele?

Jeg kan fortelle dere at jeg en gang leste at Erik Bertrand hadde besøkt eldre mennesker og spurt de om hvordan livene deres hadde vært. Som forventet så svarte noen at de hadde hatt et helt eksepsjonelt liv, mens andre hadde hatt et helt greit liv. Erik var fascinert av dette, og ønsket å grave dypere for å finne ut hvorfor det var sånn. Det han fant ut etter å ha snakket med flere av de eldre, var at det var kontrasten i livet som utgjorde den store forskjellen. Kontrasten, da definert som alle opp- og nedturene hver person hadde opplevd. Og kanskje til din store overraskelse, så var det de som hadde opplevd flest nedturer som hadde levd det mest fantastiske livet. For det er nettopp det livet er, en berg og dalbane av opp- og nedturer. Man må kjenne på de tunge tidene for å kunne oppleve de mest vidunderlige øyeblikkene. Så kanskje trenger man ikke ta de tøffe tidene så tungt?

Dette er noe som har hjulpet meg i mange vanskelige situasjoner. Selv om det er et slit, og når jeg har vanskeligheter med å se noe positivt i den tunge situasjonen jeg står ovenfor, så kjenner jeg dypt i meg at dette likevel kanskje bare er en liten del av en større og mer fantastisk reise? Kanskje er den tøffe perioden bare et biprodukt av et fantastisk liv. Dette er det viktig å anerkjenne, at smerten og sorgen du nå opplever, kun er midlertidig, og at den over tid vil gå over til å kunne smi sammen et sverd lagd av gull.

Vi må ta i mot de tøffe tidene med åpne hender. Vi skal se på det som en utfordring til å vokse. Vi skal se på det som en kort tidsperiode som skjer slik at vi som 75-år gamle kan lene oss tilbake i gyngestolen, ta en sipp av kaffekoppen, se oss rundt på de varmeste og næreste vennene vi har, og dele denne opplevelsen som et fint minne, og ikke bare en vond opplevelse.

Det er ikke gitt at livet skal være enkelt, men dersom vi velger å oppfatte enhver hendelse som et nytt og velskrevet kapittel i boken vi kaller ”livet”, så vil alt kunne bli litt mildere. Da vet vi at dette kun er midlertidig, og at dersom vi kommer oss gjennom det, så kan du krysse av for å ha levd en dag lengre, og at du har kommet deg en dag nærmere en opptur, og at snart så vil du kunne se tilbake på dette som noe fint og flott.

Ønsker dere alle en knallbra uke! – Bendik

Les mer

Gjesteinnlegg: Meditasjon – medisin mot stress

I dag får dere servert et gjesteinnlegg skrevet av Elise Nilsen, der hun deler sine erfaringer med meditasjon, og hvordan det har hjulpet henne til å få en bedre og en mer stressfri hverdag. Innlegget går som følger:

«I dagens samfunn er det nesten en selvfølge at unge er stresset. Presset som eksisterer er uunnværlig og du kan bli påvirket både bevisst – men kanskje det skumleste er at det også påvirker deg ubevisst. Du blir påvirket av presset og forventningene – ikke bare fra andre, men også kravene og forventningene du har til deg selv. Det er derfor viktig å være bevisst på at du blir påvirket. Når du vet hvordan og av hva du blir påvirket av er det enklere å forebygge graden av effekten presset har.

Etter mange år har med en konstant stressende hverdag var jeg lei; jeg bestemte meg for at jeg var nødt til å “rydde” i livet mitt for å finne ut hvordan jeg kunne bli mindre stresset. Etter å ha prøvd å finne ut hva som var kilden til stresset i lang tid, var jeg på nippet til å gi opp – det var da jeg ble tipset om meditasjon. Etter at jeg begynte å implementere elementer av meditasjon inn i hverdagen har livet mitt forandret seg totalt. I dag har jeg mer overskudd og tid til det jeg vil fordi jeg klarer å slappe mer av.

En av de første tingene jeg prøvde, var å søke på Google etter “Hvordan stresse mindre”. Resultatet som kommer opp var over 500 000 sider hvor de samme rådene for å stresse mindre gikk igjen i de fleste artiklene: Spis sunt, beveg deg i hverdagen, sov godt, pust dypt..

Selvsagt er det lurt å ha disse punktene i bakhodet, men til syvende og sist var jeg nødt til å finne svar på hvorfor jeg var stresset for at det i det hele tatt skulle bli mulig å forebygge.

Naturlig å være litt stresset

I løpet av tiden jeg var stresset, unnskyldte jeg det med at jeg hadde mye å gjøre. Jeg var nødt til å sjonglere skole, jobb og venner. Fritid var det ikke mye av, men likevel – når jeg hadde fritid klarte jeg liksom aldri å slappe 100% av. Jeg tror at det er sunt å føle seg litt stresset noen ganger, så lenge det er positivt stress. For mye stress derimot, kan være veldig ødeleggende. For meg ble det mye negativt stress som hang over meg som en mørk sky overalt hvor jeg gikk.

Meditasjons-åpenbaring

Den mørke skyen forsvant gradvis etter at jeg begynte med meditasjon. Det hele begynte med at en venninne tipset meg om en meditasjonsvideo på YouTube som hun ofte hørte på for å roe ned. Jeg hadde ikke helt troen på at det ville virke – men så feil kan man ta! I begynnelsen var det vanskelig å sette av tid til meg selv, men etter et par uker gikk det som det suste. Videoene som har en stemme som guider deg gjennom meditasjonen fungerer veldig godt dersom du er helt ny. Etterhvert kan du gå over til rolig musikk fordi du kan teknikkene. I dag klarer jeg til og med å slappe av uten å høre på videoer eller noe annen musikk, bare stenge ute all støy og føle på mine egne følelser. Jeg har blitt mer bevisst på både de positive og de negative tankene mine.

Tro kan flytte fjell

Dine egne tanker er din viktigste styrke. Det sies at tro kan flytte fjell – noe det ligger mye sannhet i. Dine egne tanker og følelser kan være med på å bygge deg opp som person slik at de negative tankene ikke trenger å være så skumle. Husk likevel å føle på de negative tankene slik at du er bevisst på dem. Dermed unngår du at de negative tankene blir bygget opp over tid og gjøre deg stresset.»

 

Tusen takk til Elise for flott innlegg! Håper dere har hatt en fin 1.mai – Bendik

Foto av Elise Nilsen – http://www.insidedesign.no/

Les mer

Hvorfor skal vi alltid prestere vårt beste?

Vi trenger ikke prestere for noen andre enn oss selv. Vi trenger heller ikke prestere fordi det forventes av oss. Vi skal dog prestere fordi det vil alltid gagne oss positivt… i lengden.

Du har kanskje slitt med motivasjon på skolen, på jobb eller ved andre sosiale settinger der det ligger en forventning til at du skal gjøre noe. Det er helt normalt. Forskjellen er hvordan vi velger å håndtere det. Unnskylder du deg med å prøve å gjøre så lite som mulig? Eller ved å sluntre unna? Eller ved å komme med unnskyldninger til deg selv for å rettferdiggjøre at du ikke skal legge ned et godt arbeid? Det er dumt. Jeg skal fortelle deg hvorfor:

Enten vi er 20, 30, 40, 50 eller 60 år gamle, så har vi fortsatt mange.. veldig mange gode år foran oss. Alder er dermed ingen unnskyldning.

IMG_8598

I slike situasjoner som nevnt ovenfor så er vi nødt til å tenke langsiktig på situasjonen vi står i. Vi går ikke med søpla fordi det gagner oss der og da. Vi blir heller ikke igjen på jobb 15 minutter ekstra fordi det er så utrolig koselig der. Ikke tørker vi opp det siste rusket på toalettet før vi forlater det heller fordi det er så fryktelig gøy.

Vi gjør disse tingene fordi ved enden av en skoleepoke, eller ved avslutning på en arbeidsplass, eller utflytting fra en leilighet, så er det personer som har observert og blitt påvirket av din tilstedeværelse. Ved å ha lagt ned et godt arbeid, så er du garantert en god referanse. Ikke minst så er du garantert positiv omtale fra de rundt deg. Dette gagner deg senere i livet. Det kommer til å påvirke humøret ditt, arbeidskapasiteten din og ikke minst selvtilliten din positivt. Måten de i ditt nærvær ser deg på kommer til å bli forsterket, og både deg selv og alle du møter på vil takke deg for at du gjør dette.

P1010682

I tillegg så er det er en siste helt essensiell grunn for at vi alltid bør prestere vårt beste, og den er at vi gjør dette for vår egen del. Vi gjør dette sånn at det skal bli enklere å håndtere det lange livet vi fortsatt har foran oss. Jo tidligere vi forstår dette, jo bedre vil vi komme til å få det.

Vil du bli sett på som en som lurer seg unna, eller vi du bli sett på som den personen som setter standarden? Den personen alle ser til etter hjelp? Den personen som det oser kvalitet av? Du bestemmer selv.

Jeg har tro på dere, jeg har tro på oss alle sammen. Det krever bare litt arbeid! Ha en super kveld videre 🙂 – Bendik

Les mer

Hvorfor 5-10 minutter med tankeflyt er bra for deg

Hver eneste dag bør vi sette av tid til tankeflyt. Hodene våre vil takke oss for det!

I en hverdag fylt med stress, stressede mennesker, byliv, jobb, skole, oppgaver, innleveringer, presentasjoner, eksamener, nye mennesker, prestasjoner, sosialt liv, selvutvikling og tidsfordriv så er det søren ikke lett å finne tid til pauser. Eller er det det?

Jeg tror vi overtenker hverdagene våre, og vi er flinke til å finne unnskyldninger for å utsette eller la være å gjøre noe vi vet vi burde gjort. For eksempel en skoleoppgave, eller en telefonsamtale, eller en spasertur i skogen. Det er noe vi ofte utsetter til siste sekund, helt til vi blir nødt til å gjennomføre disse oppgavene. Jeg tror de aller fleste kan kjenne seg igjen. Det skaper et enormt press, samtidig som det gjør at vi hele tiden ser etter ting å gjøre for å få tiden til å gå. Vi gir rett og slett ikke hodet den pausen det trenger for å sortere tankene, og derfra rejustere retningen vi beveger oss i. Derfor mener jeg og forskjellige studier at å ta seg tid til tankeflyt i 5-10 minutter hver dag kan gagne oss positivt.

P1010583

Det gagner oss positivt på den måten at det gir oss tid til å reflektere over hva som faktisk har skjedd den siste tiden. Hva spiste jeg egentlig til frokost? Og hva snakket jeg om når jeg tok en kaffe med bestekompisen i byen tidligere i dag? Vi kan se på det som en ballong inne i en boks. Ballongen vokser seg større og større, men rommet blir ikke større, og dermed skaper vi et press på veggene som til slutt enten vil gjøre at boksen sprenger, eller at ballongen sprenger. Sprengingen tilsvarer enten utmattelse, stressanfall eller angstanfall, og det er det siste vi vil ha i en hektisk hverdag.

P1010349

Vi må ta oss tid til hvile og refleksjon. Vi fortjener det, og det vil forbedre livskvaliteten vår betraktelig. Det eneste du trenger å gjøre er å sette deg ned i enten en stol eller sofa, skru av alt av lyd og distraher deg fra eventuelle forstyrrelser. Sett en klokke på mellom 5 og 10 minutter, og så sitter du bare der. La tankene flyte, komme og gå. Når tiden er ute, så løfter du hodet og smiler lett, før du fortsetter med det du holdt på med.

Det er snakk om 5-10 minutter hver dag. Det er ingenting. Kan gjerne kombineres med pusteøvelsen som jeg skrev om her. Lykke til!

Ha en nydelig dag! – Bendik

Les mer

Dere må legge inn arbeidet NÅ, ikke om 10 år

Vi mennesker er veldig flinke til å utsette ting, enten det er til i morgen, neste uke, den første av neste måned eller helt til neste år. Vi kommer opp med unnskyldninger for å rettferdiggjøre hvorfor vi ikke skal gjennomføre en handling nå, i dag, med en gang.

Da har jeg noe å fortelle dere… Det kommer du ikke langt med!

p1000796n

Man kan se på det å utsette en handling på samme måte som å utsette et liv rikt på opplevelser, bevissthet, rikdom og glede. Og det er det vel ikke noe poeng i å gjøre?

Det jeg mener med dette er at dersom man utsetter de små, tilsynelatende ”uviktige” oppgavene over lang tid, så mister man også muligheten til enorm utvikling. Bare tenk på det: Hva om du hadde gjennomført disse små handlingene hver gang de oppstod? Å dra på trening, ta oppvasken, rydde rommet og ta den telefonen hjem til familien som du har avventet med å gjøre i over en måned. Tenk på hvor langt du hadde kommet da? Du hadde fått fremgang i treningen din, du hadde opprettholdt et rent og hygienisk hjem samt knyttet sterkere relasjoner til familien din. I tillegg medbringer disse handlingene positive helsegevinster det er verdt å ta vare på. Over tid, så skal du bli forbauset over hvor langt du kan klare å komme med kontinuerlig små steg i riktig retning. Og dette var bare noen eksempler. Rett det spesifikt opp mot din egen situasjon, og se det gjøre underverker.

Dersom du ønsker å bli en bedre utgave av deg selv, så vil dette hjelpe deg godt på vei. Det handler om å ta handling, bli ferdig med det og kjenne på godfølelsen det gir i etterkant. La denne godfølelsen fungere som motivasjon for å gjennomføre en oppgave. Da vil det bli mye enklere å impregnere denne automatiske gjennomførelsen av diverse oppgaver til senere tid.

p1010430n

Over de siste to årene har jeg jobbet konstant og kontinuerlig med å bli sterkere i hodet, flinkere til å ta de riktige valgene og jeg har mer eller mindre hatt som et mantra at prokrastinering er noe som verken finnes i mitt vokabular og generelt i livet mitt. Tenker jeg en tanke som antyder at jeg er i ferd med å ta feil valg, så har jeg trent opp hodet og kroppen min til å gjennomføre en handling på automatikk. Det er ikke alltid at jeg har lyst til å vaske leiligheten, klippe meg eller dra på trening, men da har jeg lært meg at dersom jeg bare kommer i gang, så arbeider kroppen på automatikk. Handlingen blir gjennomført med glans, og i all ærlighet så føles det ikke spesielt ut som et tiltak så snart man har kommet i gang. For ikke å snakke om GODFØLELSEN man får etterpå!

Vi må legge inn arbeidet NÅ, ikke i morgen, ikke neste måned, neste år eller om 10 år. Det er de små handlingene i riktig retning over tid som skaper de største resultatene. Dersom du ønsker et liv rikt på opplevelser, spenning og glede, så anbefaler jeg deg å prøve å komme i gang med disse små stegene. Jeg kan garantere fremgang og positive resultater 🙂

Prøv dere frem og finn ut av det, dere har absolutt INGENTING å tape! – Bendik

Lagre

Les mer

>> <<