Bli den beste deg

Home / Fysisk aktivitet og helse / Hvorfor variere treningen?

Hvorfor variere treningen?

Variasjon av treningen kan være nøkkelen til framgangen din. I dagens innlegg introduserer jeg dere for enkle prinsipper om hvorfor variasjon er viktig.

Det er tre kjente prinsipper som forteller oss hvorfor vi bør variere treningen, og det er for å få progresjon, det er skadeforebyggende og det øker motivasjonen vår til å ville trene ytterligere.

img_8543n

Tilpasningsevnene kroppen vår har til å venne seg til ulike bevegelsesmønstre er overraskende gode, og nettopp derfor er det så viktig å hele tiden utsette den for nye treningsmetoder ved å variere både i valg av øvelser, repetisjoner og sett. På denne måten stimulerer vi muskelvekst og øker styrken vår. Dette gjør at vi unngår å stagnere muskelutviklingen, samtidig som vi vil oppleve progresjon i større grad enn hvis vi ikke hadde variert.

Ved variasjon sørger vi også for optimal stimulering av musklene, og er derfor mindre utsatt for overtrening og belastningsskader. Enklere forklart så er det større sjanse for at vi klarer å holde oss skadefri, noe jeg ser for meg at de aller fleste av oss setter pris på.

Til slutt, så er det utvilsomt positivt for motivasjonen vår å variere treningen. For det å trene de samme øvelsene, samme antall sett og repetisjoner dag inn og dag ut, det er spykjedelig. Flere av oss har vel kjent på økt motivasjon og entusiasme i det vi begir oss ut på et nytt program? Det er nettopp dette vi ønsker å oppnå ved å variere, og en variasjon i treningsplan, samt repetisjoner og sett vil gjøre nettopp dette.

p1000955n

Men hvordan kan vi variere treningen?

En måte å variere treningen på er ved å endre antall repetisjoner og sett. Her er det normalt å variere mellom tunge (1-6 repetisjoner), eksplosive (6-12 repetisjoner) og utholdende løft (12+ repetisjoner). I samspill med variasjon av repetisjoner, justerer vi også antall sett deretter. Noen ganger kan vi bruke 2 sett per øvelse – Da blir det naturlig å inkludere flere øvelser. Mens andre ganger kan vi bruke 6 sett – og da færre øvelser.

En grei huskeregel er at: Jo færre repetisjoner du gjennomfører, jo lengre pause bør du ha. Dette fordi musklene utsettes for tyngre belastning, og trenger derfor lengre tid til å restituere seg.

p1010211n

En endring i treningsplan bør skje mellom 8-12 uker, og endring av øvelser hver 2-4 uke (eller i hvert fall inkludering av nye øvelser). Antall repetisjoner bør også endres hver 2-4 uke, og en fin måte å gjøre dette på er ved å starte med 12-15 repetisjoner de første 2-4 ukene av programmet. Deretter justere deg ned til 8-12 repetisjoner, og for de siste ukene gå ned til 4-8 repetisjoner. På denne måten sørger du hele tiden for at du sjokkerer musklene, og de må derfor jobbe hardere for å bygge seg opp igjen.

Dere setter dere selv opp for mye treningsglede og god progresjon ved å gjøre dette.

Lykke til med treningen og god helg! – Bendik

 

 

 

Kommentarer

kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>> <<