Bli den beste deg

Home / Ernæring / Ukens matvare: GRØNNKÅL

Ukens matvare: GRØNNKÅL

Dette er en spennende grønnsak. Absolutt verdt bryet å lære mer om 🙂

Grønnkål er en robust bladgrønnsak som vi kan finne i stort sett alle matvarebutikker. Den er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål, og er en nydelig grønnsak som er på god vei inn i kjøkkenene våre.

Grønnkål er proppfull av næringsstoffer og noe av det sunneste vi kan spise. Den beslekter som sagt på brokkoli, som dere kan lese mer om i dette innlegget, og dere vil da straks forstå kålets effekter. Grønnkål har lavt energi- og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein, Vitamin A, Vitamin C og Vitamin E (alle antioksidantene våre), samt kopper og kostfiber. Vi finner faktisk også kilder til Vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Da sier det seg selv at denne grønnsaken er av sterk anbefaling. Her finner vi altså alle antioksidantene som finnes i form av vitaminer, og grønnkål bidrar dermed til å bekjempe sykdom og oksidativt stress i kroppen, samtidig som immunforsvaret styrkes. Ellers vil grønnkålets innhold være med på å opprettholde normal hud og normalt syn, bedre fordøyelsen og redusere stress og utmattelse. Det skal sies at disse egenskapene først trer skikkelig i kraft ved et minimuminntak på 100g. Absolutt å anbefale!

 

Grønnkålet kan brukes slik:

Hjemmelaget pesto av grønnkål (http://www.frukt.no/oppskrifter/tilbehor/hjemmelaget-pesto-av-gronnkal/ )

Ovnsbakt grønnkålsomelett (http://www.frukt.no/oppskrifter/middag/ovnsbakt-gronnkalomelett/ )

Grønnkålssalat m/eple (http://www.frukt.no/oppskrifter/salater/gronnkalsalat-med-eple/ )

Grønnsakssupper

Kan også enkelt brukes rå til flere retter. Der du bruker brokkoli kan du også bruke grønnkål!

 

For å gi grønnkålet en litt søtere smak så anbefales det å fryse det ned en liten stund. Da omgjøres karbohydratene til sukker, og dette overføres til smaken. Er bladene litt slappe så kan dere godt legge kålet i kaldt vann, da påståes det at de vil få spensten tilbake.

Dette er rett og slett en supergrønnsak, og bør finnes i ethvert kjøleskap.

– Bendik

Lagre

Kommentarer

kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>> <<