Bli den beste deg

Home / Bli den beste deg / Dette er grunnen til at vi blir redd

Dette er grunnen til at vi blir redd

Redsel opplever vi alle fra tid til annen. Noen ganger i form av frykt, andre ganger fordi noe er ukomfortabelt.

Frykt er aldri enkelt å håndtere. Det er vondt og ukomfortabelt, og det jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i er følelsen av at vi ikke kan vente til frykten går over. Men fryktens anatomi trenger ikke være så grusomt komplisert.

Har du noen gang vært veldig redd for å gjøre noe? Så redd at du nesten kunne gjort hva som helst for å unngå situasjonen? Og så redd at du har gått i flere dager og gruet deg? Enten det var en viktig presentasjon, en eksamen eller ett jobbintervju? Men så klarte du omsider å komme deg gjennom det, og fikk dermed kjenne på alle slags følelser av glede, eufori, stolthet og mestring? Jeg vet i vertfall at dette er noe jeg har kjent på flere ganger, og den godfølelsen som kommer i etterkant slår aldri feil. Den er helt magisk!

La oss si du har vært gjennom en slik situasjon. Tror du at du følte denne godfølelsen fordi frykten nå endelig var over? Eller tror du godfølelsen kom fordi du klarte å komme deg gjennom noe som tvang deg til å gå utenfor din egen komfortsone? Sikkert litt av begge, men mest den siste grunnen, tror jeg.

Hjernen vår er et komplisert organ, og den har mange fantastiske funksjoner, men akkurat i dette tilfellet tror jeg den har misforstått litt. Hjernen vår har nemlig kun evnen til å vurdere hva vi kommer til å tape hvis vi går gjennom noe skremmende. Hjernen vet veldig godt at etter at du har presentert et foredrag for 50 personer, eller gått på ett jobbintervju som krevde mye av deg, at du aldri kommer til å bli den samme personen igjen. Du kommer til å være tøffere, mer uredd og mer erfaren etter en slik opplevelse. Derfor vurderer hjernen det som noe skremmende, og derfor blir du redd.

Det hjernen dog ikke har evnen til å vurdere, er hva du kommer til å tjene på å gjennomføre noe ukomfortabelt. Dette aspektet har den fullstendig utelatt av regnestykket, noe som i mine øyne kanskje er den viktigste delen av utregningen. Den klarer ikke å se den enorme gleden, adrenalinrushet og mestringen du kommer til å føle etter at du har hoppet i fallskjerm. Den klarer ikke å se fordelene med å si opp en jobb du vet ikke er bra for deg. Den er rett og slett håpløs på dette området.

Nå som du har blitt klar over dette tror jeg du plutselig fikk mye mer makt over ditt eget liv. Jeg tror at du nå i større grad vil forstå hvorfor du føler frykt i ulike situasjoner. Jeg tror også at du som et resultat av dette vil komme til å bli litt tøffere, litt råere og mye barskere.

Det vedlagte bildet ble tatt på min tur til Dronninga (1544 moh) i helga, som krevde en god dose mot og is i magen til å overkomme frykten for de tøffe og krevende klyvepartiene på veien opp. Jeg presset meg likevel gjennom, og godfølelsen jeg fikk på toppen var sannsynligvis mer storslått enn noe annen følelse jeg har vært borti tidligere på mine turer. (OBS: Alltid ta kalkulerte risikovurderinger).

Jeg håper du fikk noe ut av dette, og at du på din egen måte klarer å bruke det til din fordel!

Ha en strålende dag! – Bendik

Ig: Bendikgausetvik fb: Bendikgausetvik

Kommentarer

kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>> <<