Bli den beste deg

Home / Sosial helse / Lytter du nok?

Lytter du nok?

”Dersom du alltid prater, vil du aldri lære”

Lytter du nok når du er i samtaler med andre? Eller river iveren til å snakke seg løs og slår til med av og til litt for lite gjennomtenkte setninger? Finner du av og til deg selv i en annen verden når den andre personen prater? Eller klarer du kun å fokusere på hva du skal si straks den andre er ferdig å prate? Da er dette innlegget for deg.

Det kommer utrolig mange positive ting ut av det å være en god lytter. For det første viser du respekt ovenfor den du holder en samtale med, ved å tillate de å snakke uavbrutt og fullstendig. Videre gir du deg selv tid til å tenke gjennom hva, og på hvordan måte du selv ønsker å respondere på det som nettopp har blitt sagt. Og sist men ikke minst vil du lære fryktelig mye ved å være en effektiv lytter. Personlig prøver jeg hele tiden å minne meg selv på at enhver person jeg støter på, kan noe jeg ikke kan, eller vet noe jeg ikke vet. Ved å bli en god lytter åpner man dermed opp muligheten for å lære seg nye ting. Det er svært lite sjarmerende med personer som tror de vet alt, og som kun klarer å se ting fra sitt eget ståsted. Vi har vel alle opplevd at en annen person har overstyrt en samtale vi har vært en del av, og dermed fått kjenne på hvor frustrerende det kan være. Kanskje har vi til og med tatt oss selv i å gjøre det samme?

Det kan derfor være en god idé å ta seg tid til å lytte mer, holde tunga i munnen til motparten er ferdig å prate, og faktisk forstå og sette seg selv inn i den andre personens situasjon. Da vil du oppleve større forståelse samtidig som du hele tiden vil bli introdusert for nye perspektiv og ny kunnskap. Ikke minst vil den du prater med ønske å åpne seg mer og gå dypere til verks i å fortelle deg resten av tankene sine. Dette vil gjøre deg til en samtalemagnet, og det vil gi deg mer ro og mindre stress.

Selvfølgelig skal vi selv også prate, men det skader ingen å kunne kunsten å beherske effektiv lytting i tidene der vi ikke prater. Lytt mer, følg med, hold ordene, tenk gjennom respons og høst godene dette medbringer.

– Bendik

Kommentarer

kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>> <<